Wij zijn vóór, maar willen jullie een inkijkje geven in de onredelijke invoering van dit systeem.
Onze invoering
In januari werd onze Chainbreaker Tripel gereleased. Ons eerste bier op blik. Per 1 januari 2023 zou statiegeld op blik worden ingevoerd, zo bepaald door de overheid. Maar helaas, de invoering liep vertraging op bij partijen als Afvalzorg en Statiegeld NL. Dus wij werden verplicht GEEN statiegeld op ons blik te plaatsen.
Per 1 april 2023 wordt statiegeld ingevoerd op blik. Een overgangsfase was niet meer mogelijk, want: "...we hebben al vertraging." Dus wij zijn verplicht als brouwerij onze gehele voorraad Chainbreaker Tripel uit te verkopen vóór 1 april OF ieder blik een andere barcode én statiegeld logo te geven per exact 1 april. Met een stickertje of zo. Kosten, tijd en hoe je dat doet, dat moeten we zelf uitzoeken.
Per 24 februari hebben we de ALLY Pale Ale gereleased op blik. Zelfde regels, per 1 april MOET statiegeld erop. Voor 1 april mag het er NIET op.
Extra werk voor de brouwer
Ieder bier op blik moeten we registreren in drie systemen: GS1 (barcode bedrijf), Afvalzorg én Statiegeld NL. Periodieke administratie erbij. We zij inmiddels specialist op gebied van landelijke en lokale wet- en regelgeving, financiën, belastingen, vergunningen, verklaringen en certificaten.
Tijd, dat hebben we niet, maar maken we wel. Wij willen tenslotte over naar meer duurzame blikken die ook beter zijn voor ons product. Dus gaan we natuurlijk voor een milieu met minder zwerfafval.
Extra kosten voor de brouwer
Toen kwamen de kosten, die ons niet werden verteld tijdens de vele online informatiesessies. Naast de stickers, nieuwe barcodes, afvalbijdrage en uren extra werk en administratie ontvangt de brouwerij een jaarlijkse factuur per bier van meerdere fabrikanten van inname machines omdat zij deze gegevens moeten plaatsen in hun lijsten. Copy - paste van gegevens die wij op drie plaatsen hebben geregistreerd. Zodat de barcodes herkend worden en u het statiegeld retour krijgt uit de machine in de supermarkt.
Voor een mega bedrijf van frisdrank is dat betaalbaar op een batch van miljarden blikjes. Wanneer je per eenmalig bier in kleine oplage jaarlijks een bedrag mag aftikken bij meerdere commerciële machine leveranciers betekent dat...geen marge meer over voor de brouwer.
Het eerder jaarlijks verplichte rapport door een accountant, om te controleren of onze opgave wel betrouwbaar was, is inmiddels gelukkig geschrapt uit de regels voor kleine producenten. Wij hopen dat dit ook zal gebeuren voor andere onredelijke eisen.
Conclusie
Men heeft geen idee welke impact deze snel bedachte regels voor de invoering van statiegeld op blik hebben voor kleine bedrijven, zoals onafhankelijke bierbrouwerijen. Er heerst onduidelijkheid, chaos en alle partijen in het systeem schuiven hun verantwoordelijkheden en kosten af. Tot ze uiteindelijk uitkomen bij ons.
We doen ons best en tonen onze goede wil. Over het algemeen met positiviteit. Excuses voor het delen van deze frustraties, maar we vinden het belangrijk dat jullie weten wat er speelt.
Partijen als CRAFT Brouwers (Branche vereniging) proberen invloed uit te oefenen, maar de machine dendert voort. We zijn calimero tussen de overheid en het grote geld.
Brouwerij Stijl gaat mee in de stroom en we hopen er redelijk ongeschonden weer uit te komen. Mét mooie bieren in statiegeld blik. Betaalbaar voor jullie om van te genieten.
Reactie plaatsen
Reacties