Commercieel bierbrouwen - Buurman en Buurman en Buurvrouw

Gepubliceerd op 28 oktober 2024 om 11:43

Een commerciële brouwerij starten doe je niet zomaar. We wilden dat oorspronkelijk ook niet met z’n tweeën. In 2014 besloot Anneke haar goede baan op te zeggen om thuis te zijn voor het gezin. William werd geboren in augustus en we waren net verhuisd naar ons eerste koophuis.

Er waren andere hobbybrouwers in ons netwerk die wel commercieel waren gegaan of plannen hadden. We hebben verschillende overleggen gevoerd als mogelijke partners, maar de toekomstbeelden liepen te ver uit elkaar om dit te realiseren. Wij zagen geen heil in een grote ‘fabriek’ met tonnen aan investeringen en heel hard werken met veel risico en geen tijd voor je gezin.

Dit was in een tijd dat de speciaalbiermarkt ontplofte en de eerder gestarte kleinschalige speciaalbier brouwerijen deden het heel goed. Denk aan Jopen, Prael, Emelisse en De Dochter van de Korenaar uit de jaren ’90 / ’00 en meer recent bekenden van ons uit de hobbybrouwwereld die commercieel gingen, zoals ‘t Uiltje, Oedipus, Eanske en De Natte Gijt. We zagen steeds meer voorbeelden waarbij, in onze stijl, werd gebouwd aan een mooi concept: kleinschalig, persoonlijk en experimenteel, naast een andere baan. De sfeer in die tijd was dat het alleen maar meer en beter ging worden. Ook klanten stonden steeds meer open voor experimentele brouwsels. Er kwamen meer bierwinkels, biercafé’s en bierfestivals.

In deze periode maakten we kennis met Robin, onze nieuwe buurman, een accountmanager pur sang, enthousiast, een praatjesmaker, een echte verkoper en groot fan van Elvis. Dus toch ook een link met Amerika. Hij stond voor de deur met de vraag om uitleg over bier en brouwen, vanwege een aanstaande sollicitatie bij een grote brouwerij. Na een bierproeverij waarbij hij meteen kennis maakte met Bourbon County Barrel Aged Stouts werd hij de bierwereld ingezogen en zag potentie in een commerciële brouwerij. Na wat beraadslaging en een beetje onderzoek begonnen we een proces om midden in onze Almeerse woonwijk een commerciële brouwerij te starten vanuit twee schuurtjes in de achtertuin.

Tot onze verbazing bleek het geen langdurig, duur en ingewikkeld proces om toestemming te krijgen voor een zeer kleinschalige bierbrouwerij op deze locatie. Denk hierbij aan de gemeente in verband met o.a. bestemmingsplannen, de Omgevingsdienst over milieuregelgeving en de Douane voor de accijns.

Bij het bedenken van een naam bleef alleen een neutrale naam over: Stijl. Vanuit de basis, een bierstijl, gebrouwen bier met een twist. En termen als Stijlvol bier, Wij hebben Stijl, Jij hebt Stijl, een Stijlvolle zaak als je ons bier hebt. Anneke ontwierp een logo dat duidelijk, bruikbaar, licht Amerikaans geïnspireerd was. En zo is Brouwerij Stijl in 2015 geboren, een samenwerking tussen buurman & buurman en buurvrouw: Robin de Winter, Raymond en Anneke Geraads.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.